Omurgalarımız boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu olmak üzere bölümlere ayrılmıştır. Yapısı gereği omurgalarımızın belli açılarda belli pozisyonlarda olması gerekmektedir. Boyun bölgesine servikal bölüm denilmektedir. Olması gereken kıvrımın ismi ise lordozdur. Lordozu ‘C’ harfi şeklinde düşünebiliriz. İşte bu C şeklindeki kavisimizin düzleşmesi durumuna Servikal Lordoz Düzleşmesi denir. Halk arasında boyun düzleşmesi olarak da bilinir. Bu boyun düzleşmeleri ilerleyen durumlarda boyun fıtıklarına yol açabilir. Yanlış boyun hareketleri, yanlış yatış pozisyonları, uzun süre baş öne eğik şeklinde kalmalar, uzun süre masa başı çalışmaları, stres, diş sıkmaları, kas gerginlikleri, sırt ve göğüs kasları güçsüzlükleri servikal lordozda düzleşme yapmaktadır.
Teklonojinin gelişmesi ile birlikte hareketsiz yaşama oldukça alışmış durumdayız. 7’den 70’e herkesin en büyük problemlerinden birisi haline gelen servikal lordoz düzleşmesi boyunda ağrı, baş dönmesi, hareket kısıtlığı, sırt ve göğüslere uzanan ağrılar, boyunu sürekli kütletme isteği, kulak çınlaması gibi problemlere yol açmaktadır.
Servikal Lordoz Düzleşmesi yapılacak doğru yöntemlerle iyileşebilen bir durumdur. Terapi sürecinde boyun kaslarımızı esnetme egzersizleri, sırt ve göğüs kaslarımızı kuvvetlendirme ve esnetme egzersizleri, özel manuel terapi yöntemleri, eklem hareket açıklığı arttırmaya yönelik terapiler ve gündelik hayatımızda yaptığımız yanlışları düzeltmeye yönelik eğitimler gibi yollara başvurulmalıdır.
Bu süreçte doğru yatak ve yastık kullanımı, çalışma hayatınızda ki pozisyonlarınızın düzeltilmesi, stres kontrolü, beslenme alışkanlıkları, su tüketimi, vitamin kullanımı, egzersiz alışkanlıkları düzene sokulmalı ve bu bilinç ile ilerlenmelidir.
Emre YAZ
Uzman Fizyoterapist